Hela skolan läser!

 

Så har det varit dags igen – för tredje året i rad firade vi den nationella barnboksveckan med massor av aktiviteter runt litteratur och läsandet.
1999 utropade Svenska barnboksinstitutet torsdagen vecka 46 till läsdag för alla Sveriges skolor och ända sedan dess har vi arrangerat Hela skolan läser, då alla elever och vuxna uppmanas att läsa under 40 minuter och räkna de lästa sidorna som vi sedan lägger ihop. Under flera år har det blivit rekord, så även 2016 då vi läste 45 401 sidor.
Ett mycket uppskattat inslag i evenemanget är gissningstävlingen, där fem elever i olika årskurser som kommer närmast resultatet med sina gissningar vinner ett pris.

Medarrangörer i år var Arvid, Ingrid och Tora i år 5. Läs här deras artikel:

Hela skolan läser

Vi gjorde detta arbete på grund av att vi ville visa hela skolan varför vi läser och har ”Hela skolan läser”. Vi undrade också vad barn/vuxna i skolan tycker om läsning och Hela skolan läser. Vi har frågat barn på skolgården, Lasse, Eva och läshundarna.

Intervjuer

Eva och läshundarna:

Vi har träffat Eva och läshundarna Rufsa och Glittra. Dom hjälper barn med lässvårigheter att läsa, genom att bli lugna och visa att dom lyssnar. Vi har frågat några barn som tycker att läshundarna är en bra idé. 

Känner ni att ni har ett viktigt jobb? Vi har världens viktigaste jobb, känner vi. Det är så fantastiskt att jobba med hundarna, och det är bland det roligaste jag har gjort. Jag har jobbat med mycket olika saker, och jobbat med att vara lärare och med musik och teknik och slagverk men att använda hunden i lärandet är speciellt. 

Lasse:

Lasse tar fram leksaker på gården, spelar musik, läser på scenen och roar många barn på rasterna. Han har även fått pris för att göra skillnad på skolan. 

Hur var det om man hade lässvårigheter när du var liten? Min bror hade ju lässvårigheter, jag vet inte riktigt vad för hjälp han fick men dom flyttade honom till en annan skola.  Blev du ledsen när han flyttade till en annan skola? Nej jag träffade honom varje dag. När dom i hans skola skulle busa med oss klättrade dom upp på berget vid vår skola och kastade sten på oss när vi var på skolområdet.  Vad för genre läste du när du var liten? Det var fantasy. Hur många sidor tror du att hela skolan läser? Förut trodde jag 300 000 sidor men så sa ni att det var orimligt, så nu har jag ändrat mig till 125 000 sidor.  

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s